IDS SIGLA PRINT

Reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani

La finele lunii septembrie 2020, lista localitățilorai căror locuitori pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani a fost extinsă. În acest fel, pe listă a intrat și municipiul Drobeta Turnu Severin, precum și localitățle aflate pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului. Condiția necesară este aceea de a fi locuit în aceste zone cel puțin 30 de ani.

Severinenii pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, fie că au locuit în municipiu sau pe o rază de cel mult 8 kilometri în jur. Asta după ce Legea 2017/2020 a intrat în vigoare începând cu data de 21 septembrie 2020. Locuitorii mai multor noi localităţi pot ieşi mai repede la pensie, după ce lista a fost extinsă.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 207/2020 - modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie. Legea aduce modificări prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arată în textul legislativ.

Modificările survin ca urmare a faptului că severinenii au avut în preajmă, timp de trei decenii, Combinatul de apă grea, unde s-a folosit hidrogen sulfurat. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, cea care administra combinatul de apă grea ROMAG PROD, a intrat oficial în faliment și și-a încetat activitatea în anul 2016.

Localitățile care intră sub incidența legii

Baia Mare;

Călăraşi;

Copşa Mică;

Drobeta Turnu Severin;

Slatina;

Târgu Mureş;

Târnăveni;

Turnu Măgurele;

Localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara;

Localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba;

Localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov;

Galaţi;

Localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa;

Localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova;

Localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava;

Localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş;

Localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

Citit 2044 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2020 15:00
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…