Închiderea gropii de gunoi din Orșova, o afacere cu dedicație

Deși a ajuns de râsul Uniunii Europene, pentru neînchiderea depozitului neconform de deșeuri municipale, Orșova bate încă pasul pe loc în această privință. Mai mult, există informații potrivit cărora suma de peste două milioane de lei alocată în acest sens, este dată cu dedicație unui amic al primarului Marius Stoica, MIHAI DRĂGHICESCU de la firma CLIDUNCON SRL. Bomboana de pe colivă – soția patronului firmei lucrează la Primărie!

Doar două gropi de gunoi neconforme mai erau lăsate la voia întâmplării la începutul acestui an, neavând o finanțare preciză și nici vreo perspectivă prea strălucită. Asta în condițiile în care Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene a emis, încă din data de 18 octombrie 2018, o decizie care obligă România să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale. Printre aceste gropi de gunoi care pot aduce României riscul unei proceduri dure de infringement, se află și cea de la Orșova.

Când nimeni nu mai spera să vină finanțarea pentru Orșova, Administraţia Fondului pentru Mediu publică pe 23 martie 2020, lista cu cele 2 dosare de finanțare depuse de unitățile administrativ teritoriale pentru închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, în vederea aplicării prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Erau aprobate la acea vreme proiectele depuse de Municipiul Orșova, suma aprobată fiind de 2.540.566,23 lei, precum și de către Comuna Tuzla, din județul Constanța, aici suma aprobată fiind de 9.405.772,00 lei.

De fapt, Administrația Fondului pentru Mediu avea, la începutul acestui an, 10 dintre cele 12 proiecte eligibile aflate pe Lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, suma totală ajungând la 57.314.077,77 lei.

Municipalitatea din Orșova s-a trezit cu întârziere

Împinși de la spate de amenințarea procedurilor de infringement, dar și, puțin probabil, de rușinea de a fi rămas printre ultimele municipii din România cu o mizerie de groapă neconformă în dotare, consilierii locali au votat pe 27 iunie 2019, Hotărârea nr. 44 privind aplicarea la Programul de închidere a depozitelor de deșeuri municipal neconforme, cu proiectul „Închidere groapă deșeuri menajere Orșova”. Cu alte cuvinte, abia atunci au realizat și autoritățile locale din Orșova că ar trebui închisă o groapă de gunoi care făcea orașul de rușine. Dar acesta e doar începutul!

O lună mai târziu, autoritățile locale aveau să afle de la Administrația Fondului pentru Mediu că făcuseră un raport cu picioarele, greșit și ca vai de el și ca atare dosarul le-a fost respins. Motivele le puteți vedea în facsimilul de mai jos:

Când s-a aprobat proiectul, a urmat licitația cu dedicație

A mai trecut ceva timp, s-a ajuns în primăvara anului 2020, iar autoritățile de la Orșova au aflat că finanțarea s-a aprobat și pot trece la lucrările efective de închidere a depozitului neconform. Doar că suma de peste două milioane și jumătate de lei noi le-a dat conducătorilor de mucava de la Orșova și idei trăznite. Așa că s-a trecut la licitație. Primul anunț de inițiere a procedurii de licitație se publică pe SEAP la data de 8 iulie 2020, adică taman după patru luni de la vestea că pot trece la treabă. Data limită de depunere a ofertelor era 20 iulie 2020, doar că, ce să vezi, nimic surprinzător, la licitație nu a vrut să se prezinte nimeni, iar aceasta a fost anulată. Suma pusă în joc la această primă licitație eșuată era de aproape 2 milioane de lei. Greu de crezut că nimeni nu a fost interesat să ia o lucrare de 2 milioane de lei! Doar dacă lucrurile nu erau dinainte aranjate, pentru ca după mai multe licitații să ajungă firma care trebuie! Iar firma preferată nu s-a lăsat prea mult așteptată!

O firmă penală și un patron cu priză la primar!

Cine ar putea fi fericitul câștigător al unei licitații de peste 2 milioane de lei? Nimeni altul decât cel mai bun prieten al primarului Marius Stoica, adică patronul firmei CLIDUNCON SRL, Mihai Drăghicescu. Adică taman omul și firma cu care s-au făcut tot soiul de lucrări prin Orșova, unele dintre ele penale, altele ajunse în vizorul DNA. Citând un raport oficial, întocmit de prestigiosul portal licitatia.ro, în perioada 2016 – 2020, adică taman în mandatul penalului STOICA MARIUS SIMION, SC CLIDUNCON SRL se află în topul câștigătorilor achizițiilor publice, după numărul achizițiilor castigate: 3 achiziții, cu o valoare totală de 1.757.073 lei.

Potrivit informațiilor obținute de la Registrul Comerțului, SC CLIDUNCON SRL a fost înființată în anul 2014, are un capital social de 200 de lei, iar domnul Mihai Drăghicescu este asociat unic și administrator. Domeniul principal de activitate al firmei este „Lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor”. Și, oameni buni, firma care face drumuri are doar 5 angajați!

Interesant este însă un alt aspect: Din anul 2016, când STOICA MARIUS SIMION a ajuns primar și până în anul 2019, atât profitul cât și cifra de afaceri a firmei CLIDUNCON SRL a crescut au crescut exponențial:

SITUAŢIA FINANCIARĂ PE ANUL 2017:

Profit net, 42546 LEI, Profit Brut, 51622 LEI;

Număr mediu de salariaţi: 5;

Cifra de afaceri netă: 885.530 LEI;

SITUAŢIA FINANCIARĂ PE ANUL 2018

Profit net, 273189 LEI; Profit brut, 291734 LEI;

Numar mediu de salariati: 8

Cifra de afaceri netă: 1.590.639 LEI;

SITUAŢIA FINANCIARĂ PE ANUL 2019

Profit net, 111044 LEI; Profit brut, 131.963 LEI

Numar mediu de salariati: 9

Cifra de afaceri netă: 2.091.679 LEI.

Firma preferată și iubită de primarul Stoica are și ceva problem penale. Astfel, există două cercetări penale, una dintre ele ajunsă la DNA CRAIOVA. Este vorba de lucrări de reparații străzi declarate și neefectuate, precum și de lucrări dubioase în parcul central.

Aceasta este firma care va gestiona cei peste 2,5 milioane de lei veniți de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru închiderea unei gropi de gunoi ce nu numai că ne face țara de râsul lumii, ci ne amenință și cu o ditamai procedură de infringement.

Bomboana de pe colivă: soția patronului preferat al lui Stoica lucrează la Direcția Economică din Primăria Orșova

Vareria Drăghicescu, soția lui Mihai Drăghicescu, administratorul și asociatul unic al CLIDUNCON SRL, este angajată a Primăriei Orșova. Conform ultimei declarații de avere depusă pe site-ul intituției, doamna Valeria Drăghicescu este inspector asistent și lucrează chiar la Direcția Economică, adică locul de unde se fac plățile către lucrările prestate în Orșova de firma soțului ei.

Dar ce treabă au primarul Orșovei și cei din anturajul său! România era obligată să închidă şi să reabiliteze gropile de gunoi (municipale şi industriale) care nu respectă standardele până la data de 16 iulie 2009. Din cauza progreselor lente, Comisia a decis să aducă această problemă în faţa Curţii de Justiţie a UE în luna februarie 2017. Hotărârea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până acum.

Vă oferim mai jos documentele edificatoare care au stat la baza acestei anchete:

Citit 11638 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2020 21:22
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…